by

Zakat untuk Bukan Umat Islam, Utas: Pemberi Zakat Akan Patah

Kuala Lumpur – Memberikan zakat kepada orang bukan Islam akan menjadikan hati para zakat takut untuk memenuhi kewajiban mereka tanpa melalui institusi zakat.

Menurut Datuk Mohamad Din Yusoh, Pengasas Travel & Tours Sdn Bhd (Utas) bahawa amal mesti memberi keutamaan kepada lapan hak dan bukan memberikan amal kepada bukan Islam.

“Pengeluar zakat tahu mereka mengeluarkan zakat untuk lapan orang Islam yang beragama Islam. Jika anda memberikannya kepada orang bukan Islam, mereka lebih cenderung untuk pergi ke tempat lain. Jumlah kutipan zakat akan berkurang dan fungsi institusi zakat akan berubah, “katanya pada hari Jumaat (8/11).

“Pengagihan zakat perlu diselaraskan di seluruh negara dengan menetapkan pemberian zakat hanya untuk umat Islam,” katanya.

Sementara itu, menurut pelajar-pelajar perniagaan berbahasa Arab dan Syariah dari Sultan Alam Shah (Kisas), Universiti Islam Klang berkata negara yang mempunyai zakat tertinggi mesti membantu negara dengan zakat yang paling rendah supaya golongan miskin dan golongan miskin mendapat zakat yang terbaik.

Beliau berkata isu pemberian sedekah tidak boleh dipolarisasi dan harus dipertimbangkan sebagai masalah bagi kepentingan politik sesetengah orang.

Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

News Feed