by

TUN M YANG INGKAR JANJI

-Opinions-103 views

Tun Mahathir terus memecahkan janji. Selepas hampir dua tahun menjadi Perdana Menteri, Tun M tidak pernah memindahkan kuasa kepada Dato Seri Anwar Ibrahim (DSAI). Malah, perjanjian politik yang dibuat oleh Pakatan Harapan jelas. Anwar Ibrahim tidak lama lagi akan menjadi Perdana Menteri apabila dibebaskan dari penjara, dan berjaya menjadi Ahli Parlimen.

Malangnya, usaha untuk memastikan janji itu tidak pernah tiba. Mahathir sebenarnya terus menafikan dan tidak hadir dari kata-kata beliau. Tun M sombong memikat bahawa dia hanya layak menjadi Perdana Menteri dan menyelesaikan beberapa masalah nasional Malaysia. Tidak ada orang lain yang patut menjadi Perdana Menteri kerana tidak ada manusia sebagus Tun M.

Oleh itu, Tun M juga sering menyatakan bahawa dia akan menyerahkan kuasa PM kepada Anwar. Tetapi pada masa yang sama, Mahathir juga menyampaikan tentang tarikh akhir peralihan kuasa yang tidak dapat dipastikan.

Secara jujur, dengan sikap seperti itu (tidak konsisten), Mahathir ini kelihatan sangat licik. Di hadapan orang ramai, dia berdepan dengan dua pihak dari segi pemindahan kuasa yang dirancang.

 

Raheem Arshavin

Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *