by

SPR: Malaysia Tidak Menggunakan Teknologi dalam Pilihanraya

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Azhar Azizan Harun berkata Malaysia tidak akan membuat keputusan mengenai penggunaan teknologi dalam pilihan raya sehingga terbukti selamat dan kukuh.

Beliau berkata walaupun teknologi itu telah berkembang dengan pesat dalam pemilihan, negara masih memerlukan kajian terperinci sebelum usaha itu dijalankan.

“Kami perlu melakukan kajian terperinci dan sehingga kami yakin bahawa teknologi selamat … keselamatan itu dapat dijamin, kami tidak akan kehilangan keputusan mengenai penggunaan teknologi dalam pemilihan,” tulisnya pada hari Kamis (7/11).

“(Walau bagaimanapun), Suruhanjaya Eropah dan kita semua tidak boleh mengabaikan penggunaan teknologi untuk menggalakkan kemasukan (untuk mendapatkan) penyertaan semua orang,” katanya.

Memetik contoh-contoh kejayaan kaedah pengundian elektronik di Estonia dan India yang tidak melarikan diri dari kontroversi, beliau menegaskan bahawa kita tidak perlu tergesa-gesa menggunakan teknologi semata-mata untuk melakukannya.

Beliau berkata kebimbangan SPR adalah untuk menghalang berita palsu daripada diedarkan tanpa pemeriksaan terperinci dan manipulasi data besar.

Sidang kemuncak itu telah dirasmikan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini yang bertajuk Mempercepatkan Pembangunan SDG: Pendekatan Negara, yang akan menyumbang kepada idea dan strategi untuk memajukan Agenda Pembangunan Lanjutan 2030 ke depan dan merangsang perkongsian melalui pendekatan nasional untuk SDG.

Dalam perkembangan lain, Azhar mengulangi kejayaan ‘Vote18’, yang dilihat sebagai mekanisme untuk golongan muda memilih wakil mereka sendiri dan mendengar suara mereka.

“Belia hari ini menghadapi banyak cabaran … (beberapa) kerana tingkah laku mereka sendiri seperti penculikan dadah dan pengguguran … dasar yang dibuat akan menjejaskan masa depan mereka tetapi mereka tidak mempunyai perwakilan. Dengan ‘Vote18’, saya pasti suara mereka akan akhirnya akan didengari kerana mereka adalah masa depan negara ini, “katanya.

Draf rang undang-undang pindaan perlembagaan untuk mengurangkan umur pengundi dari 21 hingga 18 telah diluluskan oleh Dewan Rakyat dengan sokongan kedua-dua pihak sebulat suara pada 16 Julai dan diluluskan oleh Dewan Perwakilan pada 25 Julai dengan majoriti dua pertiga.

Di samping itu, pindaan itu mencadangkan pengurangan umur untuk membolehkan mereka menjadi anggota Parlimen dan ahli-ahli Dewan Negeri pada usia 18 tahun dan mereka secara automatik didaftarkan sebagai pengundi oleh Suruhanjaya Eropah.

Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

News Feed