by

Serah Jabatan, Dr Mahathir: Saya Tuntaskan Korupsi dan Tak Asal Pilih Orang

-News-62 views

Kuala Lumpur – Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau tidak akan berputus asa atau meletak jawatan sebagai perdana menteri sehingga beliau menyelesaikan masalah yang dihadapi negara hari ini.

Dr Mahathir mendedahkan bahawa beliau mahu menyelesaikan kes rasuah. Di mana kes itu adalah masalah dengan mengembalikan berbilion wang negeri yang hilang melalui 1Malaysia Development Bhd, mencari dan mencuba Jho Low dan membersihkan perkhidmatan awam.

Dalam temu bual dengan Financial Times, Dr Mahathir berkata tiada tarikh atau masa sebenar disebut (untuk dia menarik diri). “Masa sebenar saya berada di sana bergantung kepada masalah yang kita hadapi,” katanya pada hari Khamis (7/11).

“Saya mempunyai pengalaman dalam menyelesaikan masalah kewangan, jadi mereka mahu saya menyelesaikan masalah sebelum saya meletak jawatan. Saya menyebut ketika mereka melantik saya bahawa saya tidak akan berada di sana secara tetap, ini bermakna saya tidak akan menyelesaikan keseluruhan jawatan,” jelasnya.

Ditanya sama ada beliau masih berpegang teguh pada desakannya bahawa presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan menggantikannya, Dr Mahathir berkata ya tanpa ragu-ragu dan menunjukkan bahawa dia telah berjanji ini. Encik Mahathir juga ditanya mengenai teori konspirasi yang tidak dilakukannya. merancang untuk meninggalkan jawatan perdana menteri.

Dia menjelaskan bahawa dia perlu berhati-hati dalam melantik pengganti kerana “kesilapan” sebelum ini.

“Saya telah membuat banyak kesilapan dalam melantik pengganti saya, jadi saya tidak mahu membuat kesilapan kali ini,” katanya.

Ketika ditanya sama ada keengganannya untuk melepaskan jawatannya dengan cepat juga bermakna dia dianggap sebagai satu-satunya orang yang sesuai dengan cabaran memimpin Malaysia sekarang, kata Dr Mahathir: “Pada masa ini, mungkin.”

Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

News Feed