by

Rasuah yang berleluasa, Tun Mahathir: Kerajaan Bad dan Kekurangan Integriti

-News-35 views

Kuala Lumpur – Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad berkata tadbir urus yang buruk dan kekurangan integriti adalah faktor utama yang menyebabkan rasuah dan penyalahgunaan kuasa di bawah kerajaan Barisan Nasional (BN).

Mahathir berkata tamak dan rasuah memaksa Malaysia menjauhkan diri dalam perkembangannya, menyebabkan orang ramai menyokong Pakatan Harapan (PH) kerana mereka mahukan kerajaan yang akan mengekalkan tadbir urus dan integriti yang baik.

“Saya pernah mengatakan bahawa apabila rasuah adalah tindakan ‘di bawah meja’, ia adalah satu kebencian untuk masa depan negara kita. Tetapi beberapa tahun kebelakangan ini telah menyaksikan rasuah menjadi tindakan ‘atas meja’ yang dilakukan secara terbuka oleh pemimpin tertinggi. Orang lain akan melakukan perkara yang sama tanpa rasa takut, “katanya, yang ditulis Rabu (6/11).

“Daripada tindakan yang dilihat dengan jijik, ia boleh diterima dan, tidak lama lagi, mereka yang tidak terlibat akan dianggap bodoh,” katanya.

Mahathir berkata bahawa mencapai tahap yang hampir sama dengan gaya hidup “dan ketika itu wang tunai adalah raja baru”. Mahathir menekankan bahawa undang-undang tidak cukup untuk memastikan Malaysia bebas rasuah kerana sektor awam dan swasta memerlukan pemimpin yang baik untuk mengukuhkan “budaya integriti” ini.

Pada akhirnya, beliau berkata, ia adalah orang yang akan menentukan masa depan Malaysia, sambil menambah bahawa sikap lama untuk mentoleransi amalan rasuah perlu diubah terlebih dahulu.

“Semua orang perlu memainkan peranan mereka terhadap jenayah kewangan supaya Malaysia boleh menjadi negara maju yang didorong oleh nilai-nilai. Kemakmuran bersama hanya boleh dicapai melalui tanggungjawab bersama, “katanya.

Mahathir juga melancarkan inisiatif perkongsian awam-swasta untuk menangani jenayah kewangan, yang akan menyaksikan perkongsian antara Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, agensi penguatkuasaan undang-undang dan institusi kewangan.

Beliau menegaskan bahawa inisiatif ini akan selari dengan rangka kerja perundangan perlindungan data negara untuk memastikan kerahsiaan dan untuk melindungi data peribadi.

“Saya percaya usaha mulia seperti ini perlu diperkuat dan diperluas untuk membolehkan lebih ramai pihak, terutama komuniti yang lebih luas, untuk melaksanakan tanggungjawab mereka dalam memerangi rasuah dan jenayah kewangan,” katanya.

“Ini akan membolehkan Malaysia memainkan peranannya dengan berkesan dalam perang global terhadap jenayah kewangan dan pembiayaan keganasan. Kita mesti gigih dan tetap fokus dalam menyampaikan agenda ini, “katanya.

Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

News Feed