by

KPDNHEP: Program Subsidi Petrol untuk Mencegah Kebocoran dan Simpanan dalam Subsidi Pengangkutan

Kuala Lumpur – Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Saifuddin Nasution Ismail berkata program subsidi petrol yang akan dilaksanakan tahun depan bertujuan untuk mencegah kebocoran dengan menjimatkan subsidi pengangkutan.

“Program subsidi petrol yang disasarkan oleh kementerian adalah berdasarkan prinsip pengagihan semula yang adil,” katanya, pada hari Jumaat (8/11).

“Program subsidi petrol bertujuan mengelakkan kebocoran dengan menabung subsidi pengangkutan dari yang diberikan kepada penyeludup petrol, orang asing dan T20 yang menggunakan kenderaan dengan kapasiti enjin besar dan tangki bahan bakar,” tambahnya.

Sebelum ini, KPDNHEP mengalu-alukan pemerhatian Perdana Menteri Dr Mahammed Abdul Khalid, penasihat ekonomi Dr. Mahathir Mohamad, bahawa program subsidi petrol sebelum ini gagal memanfaatkan semua kumpulan B40 kerana lebih satu pertiga daripada isi rumah B40 tidak mempunyai kenderaan.

“Saya juga bersetuju dengan pendapat Dr. Muhammed bahawa pengangkutan awam di kawasan luar bandar perlu diberi perhatian,” katanya.

“Saya harap beberapa penjimatan dari program subsidi petrol boleh digunakan untuk memperbaiki dan menyediakan pengangkutan awam di kawasan luar bandar dan separa bandar supaya semua sektor masyarakat mendapat manfaat daripada subsidi pengangkutan kerajaan,” katanya.

Pada 7 Oktober, Saifuddin mengumumkan Program Petroleum Subsidiary (PSP), yang bermula pada 1 Januari 2020, akan melepaskan sekitar 2.9 juta penerima Bantuan Sara (BSH) di Semenanjung Malaysia.

Subsidi RM30 sebulan akan diberikan kepada pemilik kereta di bawah 1600cc dan untuk kereta melebihi 1600cc, berumur 10 tahun ke atas dan RM12 sebulan untuk pemilik motosikal 150cc dan ke bawah dan motosikal lebih 150cc berumur tujuh tahun ke atas. Ini akan diberikan secara tunai dan dikreditkan terus ke akaun penerima setiap empat bulan.

RON95 akan diapungkan di Semenanjung Malaysia kepada penerima bukan BSH di Semenanjung Malaysia dan akan dijual pada harga RM2.08 seliter di Sabah, Sarawak dan Labuan.

“Seperti yang anda tahu, peruntukan subsidi dan bantuan sosial dalam Belanjawan 2020 telah meningkat daripada RM22.3 bilion hingga 2019 kepada RM24.2 bilion.

“Ini termasuk bantuan kebajikan yang meningkat seperti peningkatan faedah untuk anggota bomba, ahli RELA, guru KAFA, jurulatih TVET dan suntikan vaksin pneumokokal percuma yang sebelum ini hanya tersedia kepada mereka di kawasan itu,” katanya.

“Pada masa yang sama, penerima subsidi petrol B40 dan M40 yang sedia ada terus dilindungi dengan memberi mereka lebih banyak kaedah yang disasarkan,” jelasnya.

Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

News Feed