by

Kelayakan Akademik: Biar Kecik Asalkan Asli


Saya masih ingat nasib yang menimpa Datuk Sri Ahmad Bashah, bekas Menteri Besar Kedah beberapa tahun yang lepas bila mana kelulusan akademik beliau – sekadar SPM, menjadi isu besar di media sosial.

Ketika ianya berlaku, tak habis-habis orang mengutuk dan mempersendakan kelulusan berkenaan. Padahal, SPM pada zaman 60-an kira besarlah tu, tapi sebab bodoh-bodoh yang mengulas, nampak macam tak sekolah benar jadinya.

Menurut orang-orang tua, zaman itu dengan kelulusan darjah 6 pun dah boleh jadi guru, apa lagi SPM!

Apa pun yang penting, kurang-kurang SPM Ahmad Bashah itu, walaupun dikirakan “kodi” pada zaman ini, ia adalah asli, bukan palsu atau dibeli.

Malah, lebih bermaruahlah ada SPM saja pun asalkan asli daripada ada degree tapi palsu atau dibeli seperti yang dikatakan berlaku kepada beberapa orang pemimpin dalam regim hari ini.  Itupun saya difahamkan, ada beberapa orang lagi yang turut terlibat, menanti masa untuk didedahkan saja.

Begitupun, syukur sebab rakyat dah nampak dah sekarang sampai mana tahap penipuan mereka. Ini boleh dilihat dari komen-komen di media sosial yang menentang amalan sedemikian.  Nampaknya, bukan saja manifesto, kelulusan pun (kalau betullah seperti apa yang dituduhkan itu) nak ditemberangnya juga?Source link

READ :  "@chefquerashid: @masyuhada Kita dari kecik smpai dh 3 series ni tak pernah hila

Comment

News Feed